El ve Dirsekteki Sinir Sıkışmaları TOBB ETÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Created: 2015-12-31 22:00:00
View Count: 27167

El ve Dirsekteki Sinir Sıkışmaları

Ofis çalışanları ve bilgisayar başında uzun zaman geçiren kişilerin dirsek, bilek ve parmaklarında uyuşma ve ağrı şeklinde ortaya çıkan sinir sıkışmaları düşündüğünüzden daha önemli bir sağlık sorunu.

El ve Dirsekteki Sinir Sıkışmaları

El ve Dirsek Bölgesindeki Ağrı ve Uyuşmalara Dikkat!

El cerrahisi ile ilgili olarak son yıllarda sayısı hızla artan bir konu olarak sinir sıkışması rahatsızlığı karşımıza çıkmaktadır. Özellikle ofis çalışanları ve bilgisayar başında uzun zaman geçiren kişilerin dirsek, bilek ve parmaklarında uyuşma ve ağrı şeklinde ortaya çıkan sinir sıkışmaları düşündüğünüzden daha önemli bir sağlık sorunu. Bazı hastalar el ve dirsek bölgelerindeki ağrıları önemsemeden gündelik yaşamlarını devam ettirebiliyor ancak ileriki yıllarda bu süreç kronikleşerek kötüye gidebiliyor. Bilinçli bir hasta bu ağrıları göz ardı etmemeli ve bir doktora gitmeli.

Sinir sıkışması genel olarak ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan ilki el bileğinde, ikincisi ise dirsekte olan sıkışmalardır. Aslında bunların tam anlamıyla nedenleri bilinmesede genel görüş; bilgisayar, klavye ve fare kullanımının olumsuz etkileri olarak gözlemlenmektedir.

Postür bozukları (oturuş bozuklukları) ile ilişkili dirsek bölgesinin travmaya maruz kalması bu durumu tetikleyebilir. Özellikle dirsek bölgesi, el bileği, avuç bölgesinde sinir sıkışması olabilmektedir. Bu rahatsızlığa sahip hastaların başlıca şikayeti geceleri elinde uyuşma veya ağrı hissetmesi ve elini sallama isteğidir. Bu durum sinir sıkışmasını yaratan dolaşım bozukluğuyla da alakalı olabilmektedir ve ilerleyen dönemlerde el kaslarının nörotizasyonu (uyarımın azalması) ile birlikte el kazlarının zayıflaması ile sonuçlanır. Hastaların en belirgin şikayetlerinden biri ise çaydanlık gibi objeleri tek elleri ile kavramakta ve kaldırmakta zorlanmalarıdır.

Dirsekteki sinir sıkışmalarında ise dördüncü parmağın (yüzük parmağının) yarısı ile beşinci parmağın tümünde his kaybı gibi şikayetler ortaya çıkmaktadır. Bunlar özellikle dirseğimizi ya da elimizi bir yere dayayarak televizyon seyrederken oluşabilen uyuşukluklardır. Bu nedenle hastalar genellikle bir kaç ay geçtikten sonra doktora başvurmaktadırlar.

Gebelik döneminde veya bazı ağır çalışma dönemlerinde bunlar geçici olabilmekte ve fizik tedavi ya da doktorunuzun verdiği önerilerle çözülebilmekte, ilerlemiş durumlarda rahat geçen ameliyatlarla ile hasta tedavi edilmektedir. Ancak geç kalınması durumlarında yapılan tedavilerle hastanın ağrı, uyuşma gibi şikayetleri geçse de elinin zayıflığı eskiye haline döndürülememektedir. Çok geç kalınmış vakaalarda ise cerrahi müdaheler gerekebilmektedir.

Geçmişte günümüze bu rahatsızlığın oranı üç kaç artmış ve artmaya da devam etmektedir. Bu nedenlerden dolayı el ve avuç bölgesiyle alakalı rahatsızlığı olan hastalar hiç vakit kaybetmeden ulaşabildikleri bir el cerrahına, yoksa bir ortopediste veya plastik cerraha ya da fizik tedavi veya nöroloji uzmanına başvurmalıdırlar.



This post has been written by TOBB ETÜ Tıp Fakültesi Hastanesi and viewed 27167 times.


Comments

Loading...