Göz Hastalıklarında Doğru Bilinen Yanlışlar
Sağlıklı yaşam için göz hastalıkları hakkındaki doğru bilinen yanlışlara gelin bir göz atalım.

YANLIŞ: BEBEKLERİN TÜM SORUNLARINI ÇOCUK DOKTORUNA DANIŞMAK GEREKİR; GÖZ MUAYENESİNE ANCAK İHTİYAÇ DUYULURSA GÖNDERİLİR.
DOĞRU: Bebekler 6-12 ay arasında göz hekimince görülmeli ve gözdibi muayenesi yapılarak görme potansiyeli değerlendirilmelidir.
YANLIŞ: BEBEKLERDE KATARAKT, GLOKOM GİBİ CİDDİ GÖZ HASTALIKLARI GÖRÜLMEZ.
DOĞRU: Bu hastalıklar orta ve ileri yaş grubunda daha sık olsa da, 0-1 yaş grubu dahil her yaşta görülebilirler. Üstelik bu yaş grubunda görme henüz gelişmekte olduğundan, tedavinin günler ya da haftalar gecikmesi bile ciddi sorunlara yol açar.
YANLIŞ: ŞAŞILIK TANISI VE TEDAVİSİ 1 YAŞINDAN ÖNCE YAPILMAZ. ÇÜNKÜ KÜÇÜK BEBEKLER ZATEN DÜZGÜN BAKMAYI BİLEMEZLER.
DOĞRU: Şaşılık tanısı konur konmaz tedaviye başlanır; bebek 1 aylık bile olsa. Ancak cerrahi tedavi için şaşılık açısının doğru ölçülebilmesi gereklidir; bunun için de genellikle bebeğin 6 ayını doldurması beklenir.
YANLIŞ: GÖZ KURULUĞUNUN TEK TEDAVİSİ SUNİ GÖZYAŞI DAMLALARIDIR; DOKTORA SORMADAN KULLANILABİLİRLER.
DOĞRU: Kuru göz yalnızca gözü ilgilendiren bir problem olabileceği gibi, ciddi sistemik hastaların başlangıcı ya da bir parçası da olabilir. Nedeni bilmeden tedaviye kalkışmak hiçbir hastalık için kabul edilemez.
YANLIŞ: ANNE BABADA KIRMA KUSURU YOKSA ÇOCUKTA DA OLMASI BEKLENMEZ.
DOĞRU: Anne-babasının gözleri sağlam olan bireylerde kırma kusuru sıklığı %20 kadardır. Tek ebeveynde myopi varlığında bu oran %35-40, her iki ebeveynde myopi varlığında %70 civarına çıkar.
YANLIŞ: MYOPİDE GEREKTİĞİNDEN DAHA DÜŞÜK NUMARALI CAM VERMEK, İLERLEMESİNİ YAVAŞLATIR.
DOĞRU: Tam tersi doğru. Myopinin bilinen tek tedavisi retina üzerinde net hayal oluşturmaktır. Son zamanlarda çalışmalar retinanın her noktasında net hayal oluşturabilen özel kontakt lensler ve gözlük camları üretilmesi üzerine yoğunlaşmıştır.
YANLIŞ: GÖZ TANSİYONU NORMAL OLAN BİR İNSANDA GLOKOMDAN SÖZ EDİLEMEZ.
DOĞRU: Göz tansiyonu herhangi bir değerdeyken glokom söz konusu olabilir. Önemli olan görme sinirindeki yapısal ve fonksiyonel hasardır.
YANLIŞ: YAŞLA BİRLİKTE GÖRME AZALIR.
DOĞRU: Görme azalmasının mutlaka bir nedeni vardır; yaşla görme azalmaz. Bu yanlış önyargı yüzünden pek çok hastalığın tanısında gecikilmektedir.
YANLIŞ: ŞEKER HASTALARI GÖRMELERİ BOZULUNCA GÖZ DOKTORUNA GİTMELİDİRLER.
DOĞRU: İlk göz muayenesi diabet tanısı konar konmaz yapılmalıdır. Bu muayene normalse ilk 10 yıl 2 yılda bir, daha sonra her yıl ya da doktorunuzun önerdiği sıklıkta göz muayenesi tekrarlanmalıdır.
YANLIŞ: SARI NOKTA HASTALIĞINDA UÇUŞAN SARI NOKTALAR GÖRÜLÜR.
DOĞRU: Sarı nokta hastalığı gözün retina tabakasının, içerdiği özel pigment nedeniyle sarı renkte olan merkezi kısmının hastalığıdır. Bakılan yerin net/tam görülememesiyle kendini gösterir.
YANLIŞ: İKİ GÖZÜMÜZ AYNI MİKTARDA GÖRÜR.
DOĞRU: Her zaman bir gözümüz diğerinden daha iyi görür. "Oküler dominans" adı verilen bu olay, bir elimizi daha iyi kullanıyor olmak gibidir.
YANLIŞ: BİR KONTAKT LENSİN OKSİJEN GEÇİRGENLİĞİ NE KADAR YÜKSEKSE O LENS O KADAR İYİDİR.
DOĞRU: Oksijen geçirgenliği dışında pek çok değişken mevcuttur. Eğrilik yarıçapı, optik çap, total çap, dizayn, kenar kalınlığı ve şekli, su içeriği, ıslanma açısı, modulusu gibi. Doktorunuz göz yapınıza, gözyaşı fonksiyonuna, günlük aktivite düzeyinize göre en uygun lensi önerecektir.
Loading...