Aşırı El Terlemesine Kesin Çözüm
Terleme fizyolojik bir olaydır. Ancak Hiperhidrozis yani aşırı terleme kişisel açıdan istenmeyen bir durumdur. En sık olarak ellerde, koltuk altında ve yüzde görülür.

Aşırı El Terlemesine Kesin Çözüm
Aşırı Terleme nedir? Toplumda görülme sıklığı ne orandadır?
Terleme fizyolojik bir olaydır. Ancak Hiperhidrozis yani aşırı terleme kişisel açıdan istenmeyen bir durumdur. En sık olarak ellerde, koltuk altında ve yüzde görülür. Bu hastalar toplum içinde tokalaşmaktan, dans etmekten kaçınırlar. Ellerdeki ıslaklık iş yapmalarına engel olur. Sürekli ellerini kurulama, koltuk altlarındaki ıslaklığı kontrol etme ihtiyacı duyarlar. Kendilerini hoş olmayan bir durumda hissederler
Aşırı terleme toplumda % 2-3 oranında görülür. Hastaların % 30-65'inde ailesel öykü mevcuttur. Aşırı terleme çoğunlukla koltuk altı bölgesini tutsa da % 80 oranında el, ayak, ve yüz gibi birden çok bölgede de görülebilir.
Tedavi seçenekleri nelerdir?
Aşırı terlemede lokal, sistemik ve cerrahi olmak üzere değişik tedavi yöntemleri vardır. Lokal ve sistemik tedavinin cerrahi tedaviye üstünlüğü yoktur. Hafif el terlemesinde krem ve losyonlar, orta derece terlemede iyontoforez ve Botox uygulanabilir. Bu tedavi seçenekleri Dermatologlar ve Estetik Cerrahlar tarafından uygulanabilir, ancak kesin ve kalıcı düzelme cerrahi tedavi ile sağlanır.
Hocam peki Cerrahi tedavide uygulanan yöntem nedir?
Cerrahi tedavide uygulanan yöntem Endoskopik Torakal Sempatik Blokajdır (ETS).
Blokaj tipi olarak; Koagülasyon, Kesme ve Klips koyma gibi değişik yöntemler kullanılabilir.
İşlem endoskopik olduğu için koltuk altından açılan iki küçük port yoluyla yapılır, yani her iki koltuk altından ardışık girilerek yapılır. İstenirse tek taraflı da yapılabilir.
İşlemde yapılan şey, endoskopik kamera ile bölgeye girilmesi ve terlemeyi düzenleyen sempatik sinire klips konularak sinirin klips ile sıkıştırılmasıdır. Ya da tercihen sempatik sinir elektrokoter ile yakılır veya kesilebilir. Ameliyat süresi 30 dakikadır ve ameliyat genel anestezi altında yapılır.
Yüzde yüz başarılı olan bir tedavi şekli midir?
Başarı oranlarını,
El terlemesinde % 90-95
Koltuk altı terlemesinde % 85-90
Yüz terlemesinde ise % 90 civarı olarak verebiliriz.
Hatta bunlara ilaveten ayak terlemesinde ve yüz kızarmasında da % 25 azalma görülür.
Peki hasta terlemeye devam eder mi? Ve buna ek olarak ameliyatın yan etkileri var mı?
Ameliyat sonrası hastanın aşırı terleme olan bölgelerinin terlemesi durur, diğer bölgelerin ise normal terlemesi devam eder. Bu kısımda şunu da belirtmeliyim ki, endoskopik olarak yapılan ameliyat, yan etkisi düşük ve güvenli bir yöntemdir.
Ancak tabii ki oluşabilecek bazı yan etkiler de mevcuttur, bunlar kesin olarak her hastada görülmemekle birlikte şöyle;
refleks terleme
cilt kuruluğu
tadımsal terleme (baharatlı yiyeceklerin yenmesi esnasında belirginleşen terleme)
nabız sayısında azalma
horner sendromu (göz kapağının düşmesi)
ameliyat yerinde ağrı
hafif güçsüzlük
Bunlardan en rahatsız edici olanı refleks terlemedir. Refleks terleme % 12 oranda görülür. Bazı hastalarda, vücudun gösterdiği tepki olarak, karın, bel, kalça ve bacaklarda terlemenin artması şeklinde gözlenebilir.
Ameliyatın en cazip yanı ise, ameliyat sonrası sadece 8-10 saat, bazen de en fazla 24 saat hastanede kalınması. Ameliyattan 48 saat sonra uçak ile seyahat edilebilir ve hatta duş bile alınabilir. Hastalar ameliyattan 7 gün sonra ise işlerine dönebilirler.
Herkes bu ameliyatı olabilir mi?
Maalesef Endoskopik Torakal Sempatik Blokaj (ETS) bazı hasta guruplarında yapılamaz. Bu hasta grupları;
1.Genel vücut terlemesi olanlar
2. Gece terlemesi olanlar
3. Daha önce akciğer ameliyatı geçirenler
4. Akciğer zarında yapışma olanlar.
Hocam, diyelim ki hasta bu işlemi yaptırdı, sonuç başarılı, bu durumda hastanın vücudundaki bütün terleme mi duruyor?
Hayır, yapılan bu cerrahi işlem ile tüm vücuttaki terleme durmaz. Sadece aşırı terleme olan bölgelerin terlemesi durur. Vücudun diğer bölgelerinde terleme devam eder.
Loading...