Ablasyon Nedir ?, Nasıl Yapılır ? Prof. Dr. Basri Amasyalı Created: 2018-11-07 13:07:00
View Count: 70943

Ablasyon Nedir ?, Nasıl Yapılır ?

EPS ile kalpte herhangi bir sorun tespit edildiğinde EPS’nin ikinci aşaması olan ablasyon işlemine geçilir. Ablasyon kelime anlamı olarak yok etmektir. Yani ritim bozukluğuna yol açan sorunlu bölgeyi ortadan kaldırmaktır. Uygulama olarak EPS’den farklı bir yanı yoktur. Tek farkı ablasyon yapmak için ek olarak bir kateterin daha kullanılmasıdır.


Ablasyon Nedir ?, Nasıl Yapılır ?

Ablasyon Nedir ?, Nasıl Yapılır ?Ablasyon sırasında aritmiye yol açan odağın ya da odakların ortadan kaldırılmasında ya ısı üreten enerjiler ya da soğutucu (dondurma işlemi) etkiye sahip enerjiler kullanılır. Bugün için en fazla kullanılan yöntem ısıtma yöntemidir (Radyofrekans enerji). Bu yöntemde Radyo dalgaları kullanılarak hedef bölge 50-70 derece arasında ısıtılarak elektriksel yönden işlev göremez hale getirilir. İkinci sık kullanılan yöntem ise dondurma ya da soğutma işlemidir. Bu yöntemle de hedef bölge -50 ila -70 dereceye kadar dondurulmaktadır. Her iki işlemin de birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları vardır.

Ablasyon işleminin en büyük avantajı, bu yolla hastada tam kür sağlanabilmesidir. Diğer bir avantajı da hastayı ömür boyu ilaç tedavisi alma zorunluluğundan kurtarmasıdır. İlaç tedavisinin tam kür sağlayamaması nedeniyle ritm bozukluğu olan bir çok hastada, EPS ve ablasyon işlemi alternatifi olmayan bir tanı ve tedavi aracı haline gelmektedir.

Kateter Ablasyon yönteminin başarı şansı nedir?

Ablasyon işleminin başarı şansı, tedavisi hedeflenen çarpıntının türüne göre % 70-99 arasında değişmektedir. Başarı, çarpıntı tipinin yanı sıra işlemin yapıldığı laboratuarın ve operatörün tecrübesi ile kullanılan tekniğe bağlı olarak da değişmektedir. Bu yüzden ablasyon yaptırmadan önce merkez seçiminde titiz davranmanızı ve bu işlemi daha önce yaptıran hastalardan fikir almanızı öneririm.

Peki Ablasyon işleminin Riskleri Nelerdir ?
İşlemden işleme değişmekle birlikte her zaman için hekiminizin bu işlemi uygularken size yüklediği riskin, yok edilmeye çalışılan ritim bozukluğunuzun size yüklemiş olduğu riskten çok daha az olduğunu bilmeniz gerekir. Bu sebepten dolayı öncelikle hekiminize güvenmeniz ve tereddütlerinizi hekiminizle paylaşmanız gerekmektedir.


This post has been written by Prof. Dr. Basri Amasyalı and viewed 70943 times.


Comments

Loading...