Supraventriküler ve Ventriküler Taşikardiler Prof. Dr. Basri Amasyalı Created: 2018-10-31 13:37:13
View Count: 68922

Supraventriküler ve Ventriküler Taşikardiler

Kalp hızının 100’ün üzerinde olmasına taşikardi denir. Supraventriküler taşikardi (SVT) kalbin üst boşluklarından (kulakçıklardan) kaynaklanan ve dakikada atım saysının 100’ün üzerinde olduğu çarpıntı atağıdır. Atak birkaç saniye gibi kısa süreli olabileceği gibi saatlerce de sürebilir. Ventriküler taşikardi (VT), karıncıklardan kaynaklanan ve dakikada 100’ün üzerinde olan kalp çarpıntısı atağıdır.


Supraventriküler ve Ventriküler Taşikardiler

Supraventriküler Taşikardiler

Kalp hızı genellikle 200 çıvarındadır ancak 250’nin üzerinde ya da 150’nin altında da olabilir. Bu tür taşikardilerin genel olarak hayatı tehdit edici bir yanı yoktur. Ancak mutlaka tedavi edilmelidir. Çünkü kalbin elektrik sistemindeki bir patolojinin sonucu gelişen bu tür aritmiler uzun dönemde kalpte ciddi sekellere yol açabilmektedirler.

SVT atağı yaşayan kişilerde, genellikle hastanelerin acil servislerine gidene kadar bu atak sonlanır ve hastalar iyi bir değerlendirmeden geçmez ise maalesef tanı konulamaz, ya da hastalara yanlışlıkla “panik atak” tanısı konulur. Bu yüzden dikkatli olunmalıdır ve ataklar halinde kalp çarpıntısı yaşayan hastalar elektrofizyoloji tecrübesi bulunan bir kardiyoloji uzmanına görünmelidir.

Ventriküler Taşikardiler

Ventriküler taşikardi (VT), karıncıklardan kaynaklanan ve dakikada 100’ün üzerinde olan kalp çarpıntısı atağıdır. VT ender olarak sağlıklı ve genç kişilerde görülse de, sıklıkla kalp damar hastalığı olan ve kalp krizi geçirmiş ve kalp yetmezliği bulunan hastalarda görülür.

VT ataklarında kalp etkili bir şekilde kasılamadığından çoğunlukla kan basıncında düşme, halsizlik ve ardından bayılma gelişir. Supraventriküler taşikardilerin (kulakçıklardan kaynaklanır) aksine VT’ler çoğu zaman hayatı tehdit eder. Hastanın klinik durumuna göre acil girişim gerektirebilir ve dolaysıyla hastaya acil elektroşok uygulanabilir. Gereken müdahale yapılmazsa, ventriküler fibrilasyon denen ve dakikalar içinde ölümle sonuçlanan bir ritme dönüşebilir.


This post has been written by Prof. Dr. Basri Amasyalı and viewed 68922 times.


Comments

Loading...