Kurban Bayramı İçin Beslenme Önerileri Uzm. Dyt Berçin Paycı Created: 2018-08-17 13:55:38
View Count: 7935

Kurban Bayramı İçin Beslenme Önerileri

Kurban Bayramı her zamankinden daha fazla kırmızı et tükettiğimiz bir dönemdir.


Kurban Bayramı İçin Beslenme Önerileri

Kurban Bayramı her zamankinden daha fazla kırmızı et tükettiğimiz bir dönemdir.

Et tüketiminin arttığı bu özel günlerde kurban etinin ne miktarda, nasıl, neyle birlikte tüketileceğini bilmek, sağlıklı hazırlama, pişirme ve saklama yöntemlerini uygulamak bu güzel günleri çok daha keyifli hale getirmek için oldukça önemlidir.

Kalp-damar, diyabet ve hipertansiyon gibi kronik hastalıkları bulunan bireyler için porsiyon kontrolü oldukça önemlidir. Kavurma gibi doymuş yağ içeriği yüksek besinler kan yağlarının artışına neden olacağı için porsiyon kontrolü yapılmalı ve haftada en fazla iki gün kırmızı et tüketilmelidir.

Tüketilen etin porsiyon kontrolü kadar önemli olan bir konu da sağlıklı pişirme yöntemidir. Kızartma yapımından uzak durulmalı, haşlama, fırında pişirme ve ızgara gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.

Yüksek miktarda doymuş yağ ve kolesterol içeren kırmızı etin görünen yağlarının çıkartılması ve pişirilirken yağ eklenmemesi kendi yağında pişmesi gerekir. Bayramının geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın içine tereyağı, kuyruk yağı, iç yağı eklenmeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirmek en sağlıklı pişirme yöntemidir.

Pişirme yöntemi kadar tükettiğimiz etin cinsi de çok önemlidir. Koyun ve kuzu etine göre dana etinin yağ oranı daha az olduğu için dana etini tercih edebilirsiniz. Özellikle kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler yüksek kolesterol içeriğinden dolayı sakatat tüketiminden kaçınmalıdır.

Kurban Bayramı’nda genellikle kavurmalı kahvaltılar ön plana çıkar. Bayram günü kesilen hayvan eti, bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketilir. Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır. Etin dinlendirilmeden tüketilmesi durumunda, midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi şikayetler oluşabilir. Bu yüzden et en az 24 saat bekletildikten sonra tüketilmeli, özellikle mide rahatsızlığı çeken bireyler bu konuda daha dikkatli olmalıdır. Yemeklerden sonra rezene, papatya gibi sindirimi destekleyen çaylar tercih edilebilir.

Etler buzdolabında -2 derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 derecede daha uzun süre saklanabilir.

Bayram boyunca et tüketiminin artması nedeniyle bol yeşillik ve salata, posadan zengin kurubaklagiller, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı ve esmer ekmekler tüketilmelidir. Etleri sebzelerle veya kurubaklagillerle pişirmek doyma hissini artıracağı gibi oluşabilecek kabızlık sıkıntısını da önlemeye yardımcı olur.

Bayram ziyaretlerinde şeker, çikolata, şerbetli tatlı tüketimi hem kolesterol değerlerinin yükselmesine hem de kilo alımına neden olabilir. Kilo kontrolünü sağlamak için hamur tatlıları yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmeniz daha doğru bir seçim olacaktır.

Özellikle yaz sıcaklarına denk gelen bu günlerde sıvı tüketimine daha fazla dikkat edilmelidir. Fazla miktarda çay ve kahve tüketimi idrar söktürücü etkileri nedeniyle vücuttan fazlaca su kaybedilmesine neden olabilir. Günlük 2-2,5 litre su tüketmeyi ihmal etmeyin. Meyve suları, asitli şekerli içecekler yerine açık çay/bitki çayları, maden suyu tercih edilmelidir.


This post has been written by Uzm. Dyt Berçin Paycı and viewed 7935 times.


Comments

Loading...