Gülümsemenizi Ertelemeyin!! Dental implantlar ile sağlıklı mutlu gülüşler mümkün!!! Prof. Dr. Ezher Dayısoylu Created: 2018-06-29 06:50:37
View Count: 6868

Gülümsemenizi Ertelemeyin!! Dental implantlar ile sağlıklı mutlu gülüşler mümkün!!!

Dental implantlar (Diş İmplantları) sayesinde artık daha mutlu daha sağlıklı gülüşler elde etmek mümkün! Peki nasıl ?

Gülümsemenizi Ertelemeyin!! Dental implantlar ile sağlıklı mutlu gülüşler mümkün!!!

bhF4x9.pngHL69Gd.pngDental implant nedir?

Herhangi bir nedenden dolayı kaybedilmiş bir ya da birden fazla diş eksikliğini tedavi etmek, çiğneme fonksiyonlarındaki kaybı gidermek ve estetik görüntüyü yeniden kazandırmak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökü olarak da bilinen seçeneklere dental implant adı verilir.


İmplant tedavisinin avantajları nelerdir ?

Diş eksikliği giderilirken;
  • Sağlıklı olan komşu dişlerin aşındırılmaması
  • Doğal diş gibi görünmesi ve fonksiyon görmesi
  • Takıp çıkarılabilen hareketli protezlerin sabitlenebilmesi
  • Dişsizlik nedeniyle meydana gelebilecek kemik kayıplarının önlenmesinde önemli bir role sahip olması şeklinde sıralanabilir.


İmplant Nasıl Yapılır?

Diş implantları lokal anestezi altında gerçekleştirilebilen bir işlemdir. Bununla birlikte diş hekimi fobisi varlığında hasta isteği ve hekimin de uygun görmesiyle bilinçli sedasyon ve genel anestezi altında implant uygulaması da mümkündür.


İmplant operasyonları genel anestezi altında yapılabilir mi?

Diş implantı (dental implant) uygulaması lokal anestezi altında gerçekleştirilebildiği gibi dental fobi nedeniyle hasta isteği olması durumunda genel anestezi altında da yapılabilir. Çok sayıda implant uygulaması planlanıyorsa, diş işlemleri sırasında bulantı ve kusma gibi rahatsızlıklar mevcutsa genel anestezi altında diş implantı uygulaması daha uygun olabilir. Tabii ki bu durumda hasta ve hekimin birlikte değerlendirmesi ve kararı önemlidir.


İmplant Diş Yapımı Ne Kadar Sürer?

Diş implantları (dental implant) uygulaması 5-7 dakikalık bir işlemle yerleştirildikten sonra uygulanan implantın kemikle fonksiyonel olarak bütünleşmesi (kaynaşması, osteointegrasyon) için bir süreye ihtiyaç vardır. Bu süre kullanılan implantın yüzey özelliklerine ve boyutlarına bağlı olarak 1-3 ay arasında değişmektedir.


nvtOzK.jpg


Diş çekimi yapıldıktan hemen sonra implant yapılabilir mi?

İmmediate implant uygulaması adını verdiğimiz bu durumda diş çekimi yapıldıktan hemen sonra dental implantların (diş implantları) uygulanması mümkündür. Böylece mevcut çene kemiğinizin konturları korunmuş olur, kemik erimesi gerçekleşmeden uygulama tamamlanır. Ayrıca toplam tedavi süresi de kısalacaktır. Burada önemli olan çekim sonrası süreçte hekiminizin anında implant uygulaması pratiğine sahip olması ve mevcut kemiğin sağlıklı olmasıdır.


Çene Kemiğinde Kemik Erimesi Varsa Diş İmplantı Nasıl Yapılır?

Günümüzde çeşitli nedenlerle çene kemiğinde erimesi olan ve dental implant uygulaması gereken bireylerle sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bu tür kemik erimesi durumlarında kemik greftleri (kemik tozu) uygulamaları söz konusu olabilmektedir. Bazı durumlarda ise yüzey ve mekanik özellikleri geliştirilmiş özel implantlar tercih edilerek kemik greftlemesi yapılmadan da diş implantı uygulaması yapılabilir.


İmplant Uygulandıktan Sonra Ne Yapılır?

Dental implant (diş implantı) uygulamasını takibeden ilk 24 saat içinde mümkün olabildiğince dinlenilmeli, aşırı çene hareketlerinden kaçınılmalıdır. İlk 3 günlük süre içinde doktorunuzun önereceği şekilde ve sıklıkta soğuk kompres uygulaması operasyon sonrası iyileşmenin daha rahat olmasını sağlayacaktır. Mümkün ise yüksek yastıkta yatılmalıdır, sızıntı şeklinde kanama olabilir ancak bu durumda tükürmeden bir tampon ısırılması uygun olabilir.


Dental implantlar sigara kullanan kişiler için önerilebilir mi?

Sigara kullanımının dişeti problemlerine neden olduğu ve çürük olmayan sağlam dişler çevresinde bile kemik kaybına neden olarak diş kaybını tetiklediği bilinmektedir. Kuşkusuz ideal olan durum hiçbir bireyin sigara içmemesidir. Ancak sigara içen bireylerdeki diş eksikliklerinin onarımında da belirli kurallara dikkat edilmesi kaydı ile implant uygulaması mümkündür. Doktorunuzla birlikte gerçekleştireceğiniz değerlendirme sonucu sigara kullanımı bazı dönemlerde kısıtlanabilir, sayı azaltılmasına gidilebilir ve bu şekilde de tedaviniz tamamlanabilir.


İmplant operasyonundan sonra iyileşme ve bekleme süresinde dişsiz mi kalınıyor?

Dental implantların (diş implantlarının) kemik ile birleşmesi ve iyileşme sürecinde dişsiz kalmak istemeyen bireylerde geçici implantlar ve bu geçici implantlar üzerine geçici protez uygulamaları mümkündür. Böylelikle hem fonksiyonların devam ettirilmesi mümkün olur, hem de estetik olarak günlük yaşantının devam ettirilmesi kolaylaşır.


Operasyondan ne kadar süre sonra sosyal hayata dönülür?

Dental implant (diş implantı) uygulaması lokal anestezi altında 5-7 dakikada gerçekleştirilen bir işlemdir. Çoğu zaman işlem sonrası aynı gün sosyal hayata dönülebilir. Bununla birlikte işlemi takip eden 24 saat süreyle dinlenilmesi ve soğuk kompres uygulanması işlem sonrası konforunuzu arttıracaktır.

wWGV4W.jpg

Assoc. Prof. Dr. Ezher DAYISOYLU

TOBB ETÜ Hastanesi

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı


This post has been written by Prof. Dr. Ezher Dayısoylu and viewed 6868 times.


Comments

Loading...


İlgili Makaleler