Kalp Yetmezliğinde Hedef Beslenme
Kalp yetmezliği tedavisinde beslenme rejimi tedavinin çok önemli bir parçasıdır. İlaç tedavisinde olduğu gibi beslenme rejimi de “kişiye özel” olarak düzenlenmelidir.

Kalp yetmezliği durumunda kalp kası yeterince güçlü çalışmadığı için kendine gelen kanın tamamını pompalayamamakta, organlara yeteri kadar kan gidememektedir.. Pompalanamayan kan akciğerlerde ve bedenin diğer organ ve dokularında göllenmektedir. Kalp yetmezliği durumunda vücutta su tutulması eğilimi vardır ve bu nedenle hastaların su ve tuz tüketimleri dikkatle takip edilmelidir.
Kalp yetmezliği hastalarında
mutlaka “tuz kısıtlaması” uygulanmalıdır ancak bu hastalar
aynı zamanda idrar söktürücü ilaçlar kullandığından katı
tuzsuz bir beslenme de zararlı olabilir. Hastaların su-tuz
dengeleri ilaç tedavisi ile birlikte hekim tarafından ayarlanır.
Tuz konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar :
- Yemekler tuzsuz pişmeli, sadece lezzetlendirmek için az miktarda tuz serpiştirilmelidir. Tuzlu pişmesi gereken yemeklere ilave tuz serpiştirilmemelidir.
- Sofra tuzundan daha önemli ve tehlikeli olan durum; işlenmiş gıdalardaki gizli tuzdur. Salam, sosis, sucuk, pastırma gibi işlenmiş etler, konserve gıdalar ve hatta birçok kolalı meşrubat yüksek oranda tuzlar içerir. Bu gıdalardan kaçınılmalıdır.
- Kalp yetmezliğini azdıran tuzu (sodyum) azaltmak kadar önemli bir husus sodyumun potasyum ile dengelenmesidir. Potasyumdan zengin gıdaların yenmesi önemlidir.
Potasyumdan Zengin Gıdalar :
- Brokoli
- Patates
- Ispanak
- Yeşil Salatalar ( Roka, Tere, Semizotu )
- Muz
- Yoğurt
- Bakliyat ( özellikle kurufasulye ve mercimek )
- Kuru Kayısı
- Bal kabağı
- Nar
- Kırmızı Pancar
- Mantar
Bu gıdalar aynı zamanda vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin olduğundan genel sağlık için de çok faydalıdır.
Kırmızı Pancar ve Nar damar genişletici ve kan sulandırıcı özelliklerinin yanı sıra ve kalp damarları için çok önemli olan nitrik oksit maddesinin yapımını sağladığından özellikle faydalıdır.
Kalp yetmezliği hastaları için meyve, sebze ve salata ağırlıklı hafif fakat sağlıklı bir beslenme şekli önerilmektedir.
Beslenme şekli yine hekim tarafından hastanın özellikleri göz önünde tutularak “kişiye özel” olar düzenlenir.
Loading...