Periferik Damar Hastalığı Doç. Dr. Aksüyek Savaş Çelebi Created: 2017-11-09 08:00:45
View Count: 9905

Periferik Damar Hastalığı

Periferik damar hastalığı; baş-boyun, kollar, bacaklar, böbrek ve karın içi organları besleyen damarların tıkanıklığı anlamına gelir.


Periferik Damar Hastalığı

Periferik damar hastalığı; baş-boyun, kollar, bacaklar, böbrek ve karın içi organları besleyen damarların tıkanıklığı anlamına gelir. Bu damarlarda tıkanma sebebi genellikle ateroskleroz dediğimiz yağlı plakların genişleyerek damarı tıkaması veya nadiren de başka yerlerden bu damarlara emboli dediğimiz kan pıhtılarının gelmesidir. Bu damarlarda tıkanmayı arttıran bazı risk faktörleri mevcuttur. Bu risk faktörleri başlıca; yaş, diyabet, hipertansiyon, sigara, hiperlipidemi ve genetik yatkınlıktır.

Periferik damar tıkanıklığı tıkalı damarın beslediği organın fonksiyonunu bozmasının yanı sıra, artmış kalp damar hastalığına bağlı ölüm riskini de gösterir.

Periferik damar tıkanıklığı şikâyetleri ve bulguları tıkanan damarın beslediği organ ve bölgeye bağlı değişir. Örneğin, bacak damarı tıkanıklığında özellikle yürümekle ortaya çıkan bacak ağrısı olur. Bu ağrı dinlenmekle azalır. Kaslarda zayıflama, keçelenme-karıncalanma hissi, ayakta geç iyileşen veya iyileşmeyen yara, parmak uçlarında morarma olabilir. Kol damarı tıkanıklığında ise kolu kullanırken kolda ağrı ve baş dönmesi gibi şikayetler olabilir.

Doktorunuz damar tıkanıklığından şüphelendiğinde ultrason, doppler, tomografi gibi testler isteyerek tanıyı destekleyecektir. Bu testlerde tıkanıklık lehine bulgu olursa ileri test için anjiyografi yapılabilir. Anjiyografi ile darlığın yeri, ciddiyeti ve ileri tedavi seçenekleri belirlenir.

Tedavide cerrahi ve endovasküler olarak iki yöntem vardır. Endovasküler yöntem balon-stent işlemlerine verilen isimdir. Doktorunuz darlığın yeri ve durumuna göre sadece balon, sadece stent veya balon-stent birlikte uygulayabilir. Takipte kan sulandırıcı, kolestrol düşürücü ilaçlarınız ayarlanacaktır.

Aşağıdaki görüntülerde kliniğimizde başarı ile tedavi edilmiş kol ve bacak damar tıkanıkları gösterilmiştir.


This post has been written by Doç. Dr. Aksüyek Savaş Çelebi and viewed 9905 times.


Comments

Loading...